Behandelvormen

De basis van mijn behandelingen vormt de oplossingsgerichte cognitief-gedragstherapeutische benadering. Ik maak daarbij gebruik van o.a. EMDR. Ik gebruik Feedback Informed treatment om behandeling sneller te laten verlopen. Wetenschappelijk inzichten van de werking van het brein leg ik uit. Ik lever maatwerk en geen protocol. 

Gelukkig zijn is tegenwoordig de norm en zogenaamde ‘negatieve’ emoties moeten zo snel mogelijk weggepoetst worden. Ik denk dat negatieve emoties niet bestaan. Het is normaal om soms bang te zijn, je ongelukkig te voelen of verdrietig. Verdriet, pijn en frustraties horen bij het leven. Als jij openstaat voor lastige emoties kan jou dat waardevolle lessen opleveren. 

Oplossingsgerichte therapie

In oplossingsgerichte therapie kijken we naar de gewenste situatie: positief geformuleerd, haalbaar, ‘wat wel?’.  Oplossingsgerichte therapie is een respectvolle, snelle en toekomstgerichte benadering die jou in jouw kracht zet en tegelijk ruimte maakt voor verdriet, pijn en angsten. 
Oplossingsgericht werken creëert positieve energie en zorgt voor meer plezier. 
www.oplossingsgerichte-therapie.nl

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, ernstige ziekte, verlies van geliefde. Meestal (ca. 85%) verwerken mensen zelf deze gebeurtenissen, maar soms kan je erin vastlopen en ervoor zorgen dat je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten: nare herinneringen aan de gebeurtenis, herbelevingen, vermijdingen en sneller geïrriteerd/kort lontje. EMDR kan ook gebruikt worden om voor jou angstige situaties in de toekomst minder beladen te maken. EMDR werkt vaak snel, maar is niet altijd effectief of voor alle klachten geschikt. www.emdr.nl

Oplossingsgerichte cognitieve gedragstherapie

Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedrag en gedragspatronen. We gaan samen op zoek naar vermijdingen en deze doorbreken. Jouw sterke kanten, de gezond volwassene en blije kind in jou, helpen ons daarbij.  
In de cognitieve therapie ligt de nadruk meer op veranderen van gedachten en anders omgaan met bijvoorbeeld ‘negatieve’ gedachten. Echter, soms weet je wel hoe je moet denken, maar voelt het niet zo. En kan dat anders willen denken als een strijd voelen, en veel tijd in beslag nemen. We kunnen dan kijken hoe je anders met piekeren om kan gaan en stoppen met het voortdurend monitoren van je gevoelsleven. 
www.vgct.nl


Expertise

Ik heb expertise in de volgende thema’s:

  • Slaap
  • Medische aandoeningen
  • Werking van het brein


 

bloemen